Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

Elbaszottul rég készült ilyen akciófilm

2015.07.06. - Fratelli Szólj hozzá!

Szerintem idejét se tudom, mikor pumpált a szervezetem ennyire szét adrenalinnal utoljára. Meg merem kockáztatni, hogy egy örök kedvencet sikerült látnom, úgyhogy Induljon hát a Mad Max: Fury Road dicsőítése.


Tisztázzuk az alapokat: A film története szerint lezajlott a civilizáció összeomlása, aminek közepén az eléggé megtört, emberre még épphogy hasonlító Mad Max furikázik fel alá. Vagyis amíg szét nem durrantják a kocsiját őrült, falfehérbőrű emberek, azzal a céllal, hogy Max-et egyáltalán nem vonzó fészkükbe vigyék mint játékszer.
Eközben Max új otthona egy konvojt indít egy másik "városba", üzleti okok miatt. A konvojt viszont eltétriti annak sofőrje, akivel később max kerül össze, hogy

120 PERCEN ÁT ZÚZZANAK

Az arcom, amikor a bátyám vezet, és mellette ülök


Jézusom eddig bírtam: ez maga a jó akciófilm deffiníciója. Vannak jó, szimpatikus karakterek, látványos, minden ütés fáj a nézőnek, és ahh a zene.

 


A történet nem bonyolult: Krízis közepén, két egymást nem ismerő, de talpraesett személy elkezd összedolgozni a túlélés érdekében. Persze elején nehezen megy, vannak mások is akikre vigyázni kell, váratlan gikszerek, de nem mély a történet...nem is kell neki annak lennie. Ezt a filmet úgy is a karakterek meg az akció viszi el a hátán.
Kezdjük Max-el, aki ugyan a címadó, de nem a főszereplő: Max egy szétesett személy, aki a film során szépen lassan visszanyeri emberségét, lelkét. Persze mellette kő kemény, mint minden jó akcióhős. Tom Hardy-nak pacsi, tökéletesen váltotta Mel Gibson-t.

Hasonlóan nézhettem ki voltról hazfele


Furiosa nálam a főszereplő, ugyanis a karaktere, egy olyan nő, aki nálam elérte Ripley szintjét az Alien-ből. Ő egy bátor, kemény nő, céllal, ambícióval, valaki, aki mögé be lehet állni. Charlize Theron pedig parádésan varázsolta vászonra, nagyot nőtt a szemeben. Azért látom főszereplőnek, mert ő volt a vezére a bagázsnak, max inkább fegyver volt, Furiosa viszont a lelke a csapatnak. Miatta kezd ismét emberré válni Max, az ő reménye táplálja a többieket.

 


A mellékszereplők szintén jók voltak, mindenki hozta a maximumot, nem tűntek el a fennemlített duó árnyékában. Több embert is kiemelhetnék, de csak egyet fogok: Nicholas Hoult Nux-ját. Ez a karakter olyan őrült, hogy szavak nincsenek rá. Eljátszani egy őrültet pedig nehéz jól, Hoult pedig mesteri munkát végzett.

 


És a főgonosz: Immortan Joe. Ha tehetitek nézzétek meg a filmet eredeti szinkronnal, mert Hugh Keays-Byrne szerintem cigi kúrára volt küldve forgatás elött. Ilyen hangú embert még nem pipáltam, és mellette a látványa, a torz világ amit létrehozott...nem semmi főgonoszt sikerült írniuk Milleréknek. A kultusza és őrült világa szintén kiemelendő a poszt-apokaliptikus borzalmak közül.

Deák Billnek igaza van: Joe elindult lelőni az asszonyt


A látványvilág Joe-val ellentétben gyönyörű, egészen káprázatos a homokviharos jelenet. A kamerajáték nem e-világi (konkrétan több ütésnél összerándultam, igen autentikus lett a végeredmény), de ami még nagyot dobott a filmen az a zene:

 


Istenem, volt a kocsik között a filmben egy, ami mint egy morálfokozóként ment a többi között, folyamat bömbölve. A zene pedig dobokból, meg egy köteleken lógó gitárosból állt, akinek a hangszere lángcsóvákat lőtt. Olyan adrelaninlöketet adott a jelenetekhez, hogy csak na.

 


Írhatnék még négy oldalt, de egy a lényeg: ha akarsz látni egy filmet, ami kibaszott kemény, folyamatosan pröög nagy sebességen, lehengerlő akcióval, nézd meg ezt, mert biztos vagyok benne, hogy egy klasszikust láttam a moziban.

 

trailer:

Címkék: kritika film dicsőítés mad max: fury road mad max: harag útja Maxazénőrangyalom

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr897605342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása