Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

A White russian koktél és a Töki legendája

2015.02.27. - Fratelli Szólj hozzá!

Nagyon nagy kedvencemet sikerült megnéznem újra. Van ebben minden: ikonikus mondatok, hatalmas poénok, jó sztori és egy olyan ital, amit a film miatt próbáltam ki, majd ennek hála lett a no. 1 italom. Jöjjön tehát a Nagy Lebowski!

 

Mr. Lebowski Töki egy nem mindennapi forma: tengődik az angyalok városában, iszik és bowlingosik, leszarva azt, hogy mi történik körülötte. Legalábbis addig, amíg be nem tör két izomagy hozzá, azzal a céllal, hogy fejét hevesen a wc nyílásába nyomkodják párszor…és még a szőnyegét is levizelik! Szegény ezt a sok rosszat oktalanul éli át, mivel a város gazdagabb Lebowskiját kereste a két bunyós, de véletlenül ő került a célkeresztbe. El is megy a miller Lebohoz, kárpótlást követelve, persze őt nem hatja meg, mellette pedig egy undorító szaralaknak nézi Tökit, mert nincs munkája és kő laza. Persze itt nincs vége, Lebowski úr feleségét elrabolják, ő pedig a Tökihez fordul segítségért.

 

Olyan ritka, mikor egy filmnek ilyen kielégítő tempóban folyik a története. Sosem lassul le, de nem is pörög fel hirtelen (jó, mondjuk nincs benne autósüldözés Vin Diesellel a tetőn), mellette az összes párbeszéd nagyszerűen megvan írva, és ez a karakterekre is igaz.

 

Jeff Bridges úgy viszi vászonra Tökit, hogy arra szó nincs. Minden mimikája, testtartása ott van, és még egy embert nem fogtok látni, aki ilyen menőn tudja hordani a kötényt. Elég csak ránézni, és eltudjátok képzelni, hogy milyen élvezet ezt az embert 117 percen át figyelni. Igazi jelenség lett mára ez a karakter, és ez nem történt volna meg Bridges nélkül.

"Walter én bírlak de előbb-utóbb észre fogod venni hogy klinikai eset vagy!"

 

Mellette pedig ott van John Goodman, akinek a karaktere szintén igen messze van a normális jelzőtől. Folyton belevonja a beszélgetésekbe Vietnámot, random megkattan és fegyverrel hadonászik, tökéletes társa a Tökinek. A trió harmadikja pedig Steve Buscemi, kinek az egész filmben annyi szerepe van, hogy hülyeségeket kérdezzen, majd bambán nézzen, miközben John Leordítja a francba.

 

Jaj és a zenéje! Úr isten, minden jelenethez megtalálták a tökéletes számot. Filmben többször is kiütik szegény Tökit, ilyenkor pedig mindig őrült víziói támadnak, és ezek a jelenetek kevesebbek lennének azok a számok nélkül. Be is szúrok egy példát:

 

Nem tudom eléggé ajánlani ezt a filmet. Vicces, nagyon jó történettel és még frenetikusabb karakterekkel megvan áldva. Ha van egy szabad délutánod, keverj magadnak egy jó fehéroroszt, és nézd meg ezt a filmet. Nem pörgős, nem is lassú, pont elég poén és csavar van benne, nem fogod megbánni.

 

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr777225763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása