Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

Live. Die. Repeat.

2014.10.15. - Fratelli Szólj hozzá!

Mindannyian álmodtunk már arról, hogy valamit máshogy tennénk a múltban, mint amit balga fejjel anno tettünk. De mi van akkor, ha folyton ugyanonnan vesszük fel a fonalat, ha meghalunk? Ez az alapkoncepciója az Edge of Tomorrownak: főszereplőnk – aki nem egy Swarci -  egy olyan erő birtokosa lesz, amivel megtudná menteni az emberiséget a pusztulástól, de cserébe egy pszichésen nehezen feldolgozható folyamaton kell végigmennie, hogy kő kemény harcossá váljon.

 

Az emberiség egy idegen fajjal van háborúban, és hát eléggé szétrúgják a seggünket. Viszont sikeresen visszavágnunk a dögöknek, és egy masszív támadást szervezgetünk ellenük, amivel talán megfordíthatnánk a háború menetét. Ebbe az akcióba csöppen bele hősünk, Cage (Tom Cruise), akinek a sorsa úgy alakul, hogy az offenzíva legelső sorába kerül, bármilyen harcászati képzettség nélkül. Az akció kudarcba fullad, az ellenség úgy fogad minket, mintha tudtak volna a támadásról, hősünk pedig a csatatéren meghal, utolsó mozdulatával egy az idegenek többi egységénél bengább szörnyet (magával együtt) felrobbantva.

 

Na és itt jön az első „mi a rák” pillanat, ugyanis Cage a bázison ébred, egy nappal a támadás előtt.

 

Istenem, nemtudom eléggé dicsérni a filmet a történet szempontjából. Részletes, konkrétan Cruise karaktere ezer dolgot kipróbál, új jedi erejével kiséletezve. Egy halom jó poént hoznak ki a helyzetből, de persze végigkövetjük azt is, ahogy Cage-et egyre inkább kizökkenti a józanságából.

Matek, Hetedik órában arc

 

Nagyszerűen lépked a film a humor és a dráma között, és emellett van benne egy olyan szerelmi szál, ami tökéletesen súlyozott. Emily Blunt Ritája egy kő kemény harcos, aki (mivel Cage képességének birtokában állt, ezért nem nézi bolondnak, mint mindenki más) elkezdi ügyetlen főhősünket badass harcossá csiszolni. Közben szépen lassan Cage megismeri - persze Rita tudatán kívül - képességének hála, vagy inkább sajna csak ő emlékezik a beszélgetéseikre, mivel elhalálozásuk után csak ő emlékezik a közös párbeszédeikre.

 

A nőt, akit pedig szeret, látja újra és újra meghalni, ami meg ugye még kevésbé segít a helyzeten. Cage kezd megtörni, a harc az idegenek ellen pedig borzasztóan nehéz, szóval a közönség minden egyes tagja átérzi a fájdalmát, hála annak, hogy nagyszerűen van prezentálva.

A filmben egyébként a katonák egymás között "Full metal bitch"-nek hívják, ami enyhén szólva tekintélyparancsoló. És még egy hatalmas kardja is van, menő lett ez a karakter.

 

Az erős történet és drámai szál mellett pedig olyan akciójeleneteket láthatunk, hogy Michael Bay elbújhat az autóbotjai mögé: Az exoskeleton ruhák nagyon jól meg lettek csinálva, az idegenek ijesztőek, a robbanások melegét pedig még a mozi székében is érezzük. A zenéről ugyanez elmondható, tökéletesen passzol a filmhez, a látványra és a zenére ismét nem lehet panasz.

 

A filmnek konkrétan egy hibája van, egyetlen egy: a vége. A film végig racionálisan és minél földhözragadtabban, reálisabban próbálja kezelni a történetet, erre a vége bakker akkora hollywoody maszlag. Kíváncsi vagyok, hogy a könyv, amiből csinálták, hogyan ért véget.

 

És bármennyire is utálom a tagot, el kell ismerni: Tom Cruise egy nagyszerű színész. A pöttöm művészúr ismét olyat alkot a vásznon, hogy lepetéz az ember. Ez mondjuk Emily Bluntra is igaz, nagyon jól hozza a karakterét, kár, hogy kicsit volt (kemény külső, érző szív, formás fenék – ohhohoó szexizmus a blogon!!).  Mellékszereplők elég sablonkarakterek voltak, bár a Paxton kőkemény őrmester karaktere vagy Brendan Gleeson (kibaszott Brugge!) rendíthetetlen generálisa jól sikerültek.

Amikor sülibüfében az utolsó bécsiszendót előtted húzzák be

 

Érdekesség, hogy a film majdnem megbukott az államokban, mivel a nép Tom Cruise-t úgy megveti, hogy nem akartak elmenni moziba, mert azzal még több pénzhez juttatták volna őt. Pedig láthatnák jó párszol megmurdelni őt.

 

Szóval, én nagyon ajánlom mindenkinek a filmet, egy látványos, jól megírt, és izgalmas mű ez, jó színészi munkával és pár felejthetetlen jelenettel. Következő kritika középpontjában pedig a final cut lesz, addig tessék megnézni az Interstellar trailereit, mert én naponta ezt teszem.

 

trailer:

Címkék: kritika film edge of tomorrow holnap határán

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr646795319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása