Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

It was like a message from God: "Honesty doesn't pay, sucker."

2014.03.19. - Fratelli Szólj hozzá!

Cine-Bra2.jpg

 

Vannak filmek amik okkal vannak  mindenhol nagyon elismerve, és oka van annak hogy örök hírnevet szereztek maguknak. Ez a mű szórakoztató és egyben bemutatja, hogy milyen szar is lehetne a hely ahol élünk. Brazil nők, puskák, bűnözés. Akár egy jó Akciófilm is lehetne, de szerencsére sokkal több.

A film Brazíliában játszódik, címből ismerős isten városában. Isten városa Rio de Janiero egyik nyomornegyede, és nem a magyar féle, sokkal rosszabb. Beteges mennyiségű bűnözés, a gyerekek pisztollyal rohangálnak, gyilkosságok és erőszakos bűncselekmények történnek napi szinten. Film főszereplője Rakéta (…tényleg), aki azon kevesek közé tartozik, aki tisztességes. Gyerekkorában vesszük fel a szálat, ahol megismerjük a környék fontosabb arcait, akik a filmben még elő fognak kerülni, a generációja tagjait, akik nagy része végül mind elmerül isten városának szennyében. Végigkövetjük Kis-Zé (ezt hogy kéne írni helyesen?) megszületését, aki egy torz drogdíler állat, Benny-t, aki kiskora óta Zé legjobb barátja, bár sokkal normálisabb és még sok nem mindennapi arcot. Főhősünk elkezd fotózni, drogdílerek elkezdenek terjeszkedni, egy szerelmi szál is bekerül, egyszóval elkezd nőni a történet, és a nézőben a tudat hogy jézusom ez a hely létezik. Nem, nem túloz a film, van nagyon sok ember, aki ilyen szar körülmények között éli minden napjait. Ritka hogy egy film egyszerre lebilincseli, és elborzasztja a nézőt. Szemünk elé tár egy nagyon távoli világot tőlünk, ami sokkal rosszabb mint bármi amit mi átélhetünk. Jó korrupt kormány, meg késik a busz, de istenem, világ naaagyon nagy részénél még mindig jobban élünk. 

 

03-CIDADE-DE-DEUS.jpg

Atya úr isten, legijesztőbb gyerek akit valaha vásznon  láttam

 

Ami érdekes a filmben és király, hogy nem nagy büdzsés amerikai film. Brazil színészek játszanak benne és a tett színhelyén lett forgatva. És mivel nem volt sok pénz, muszáj volt a film készítőinek kreatívnak lenniük. Nagyon sok elbasszottul jó jelenet van benne, jó monológok és van egy igazán egyedi kis stílusa. Jó operatúri munka, tele van flashbackekkel, egyszóval van oka annak, hogy üde folt. 

 

Én kötelező darabnak tartom, felnyitja az emberek szemét, és megismerhetünk egy távoli világot, és ha ez nem elég, szórakoztató, és drámai. Szerencse hogy itt nem állt le a dél-amerikai filmipar.

Címkék: kritika film cidade de deus isten városa city of god

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr375870201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása