Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

Risky waters

2014.05.15. - Fratelli Szólj hozzá!

A túszdrámás filmeknek mindig is jó alapokkal rendelkeztek. Dráma, akció, feszültség, sok mindent ki lehet hozni ezekből. A captain Phillips pedig ezt az egészet még ki is viszi a vizekre, egy érdekes környezetet adva a filmnek. Vitorláknál pedig csak a hangulat lesz feszültebb.

 

 

 

A film címéből is ismerős Richard Phillips kapitányt (Tom fucking Hanks, god imádom a művészurat) egy viszonylag rutinmelóval bízzák meg: vezessen el egy teherhajót A pontból B pontba. Semmi különös nincs benne, ami viszont aggasztja nem szárazföldi patkány hősünket, az az, hogy az út Szomália mellet halad át, ami nem egy életbiztosítás a hajósoknak. Mit lehet tenni, elindulnak. Eközben Szomália partján eszmél a film operatőrje, és egy kis ízelítőt kapunk abból, hogy hogyan is mennek ott a dolgok, megismerve film fontosabb mellékszereplőit, a kalózokat (pl: Barkhad Abdi, na róla lesz még pár szó). A két szál meglepő módon összeér, a kalózok nehezen, de feljutnak, Captain Morgan Phillips pedig elkezd ügyködni azon, hogy „szárazon” megússzák. A történetről nehéz többet írni, a fordulatokat meg most sem fogom lelőni, pláne hogy pár van csak benne.

Ezzel a tekintettel senki se akar találkozni

 

 

A film bevállalt egy váratlan dolgot: bemutatja az okát annak, hogy ezek az emberek kalózok lettek. Azt a reménytelen szituációt, amiért muszáj fegyvert ragadniuk és megpróbálni eltéríteni egy hajót, váltságdíj fejében. Biztos vagyok benne hogy az egyik legmegérthetőbb főgonosz a filmek történelmében Muse, akit a kalózcsoport vezetőjeként ismerhettünk meg.

 

 

Nagyon durva, de a film előtt olyan castingot tartottak, aminek a lényege az volt, hogy Szomáliaia tagokat találjanak. Muse-t alakító Barkhad Abdi a színészkedés előtt bakker sofőr volt. Jesus remélem fennmarad a tag, nagyon jót alakított.

Mikor te miattad kaptok gólt foci közben.

 

A másik, a szituáció és annak prezentálása. A film végigkíséri a nézőket egy mai kalóztámadás lefolyásáról. Látjuk, hogy a konkrét fegyverekkel nem felszerelt hajósoknak milyen alternatív eszközeik vannak amikkel felvehetik a kesztyűt, és hogy vészhelyzet esetén mi a protokoll egy kalóztámadás esetén. Lényegében végignézzük egy kalóztámadás lefolyását. És persze láthatjuk azt is, hogy USA hogy kezeli az ilyen kríziseket. Nem bénáznak, az száz.

 

 

Ha ez mind nem lenne elég, akkor ott vannak a színészek: Tom Hanks megint csillog, a film végén zseniálisat alakít, nem csoda hogy ekkora színészlegenda. A mellékszereplők mind jók, a kalózlegénység nagyon el lett találva, Barkhad nagyon nagyot alakít, okkal jelölték őt oscarra (és oktalanul nem Tom Hankset, bár többet nem adtam volna egyiküknek sem). Látványban is ott van a film, bár sokból nem dolgozhattak, de az akciójelenetek intenzívek, dráma jól van adagolva, borítékolható, hogy a film végén a néző izgulni fog. (Istenem a befejezés de király volt)

 

 

Ami érdekes, hogy a film alaptörténete és főbb mozzanatai megtörténtek, a karakterek pedig a valóság szüleményei, persze a történetet biztos kicicomázták, de azért így is durva a sztori. 

 

 

Ez a film egy túszdráma. Izgalmas, feszült, és könnyen fogyasztható, bárkinek örömmel tudom ajánlani, nem egy hihetetlen remekmű, de érdemes rászánni az időt.

 

trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr996169844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása