Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

Vidéken se ment könnyen

2014.04.17. - Fratelli Szólj hozzá!

lawless-banner-poster.jpg

Ezzel a filmmel már régóta lógtam magamnak. Két olyan színész van benne, akiket nagyon csipázok (Tom Hardy, Guy Pearce), és egy olyan oldalról közelíti meg USA csempészéssel teli szesztilalmas idejét, ahogy eddig nem nagyon, ráadásul westernfilmes beütéssel. Ez a lawless. Nade azért fejtsük ki.

 

A film egy testvértrió megismerésével kezdődik, mégpedig a Bondurant testvérekkel. Ők a környék kőkemény arcai, akik csempésznek, verekednek, és neccesebbnél neccesebb szitukat úsztak meg, emiatt a környéken halhatatlannak tekintik őket. Persze ez a kis családi biznisz, amit csinálnak, nem működne Forrest Bondurant (Hardy) nélkül, aki a csapat vezére. Forrest egy rekedten dörmögő hangú, redneck akcentusú (máig nem értem, hogy tud valaki ilyen hangot kiadni, nincs oylan szinkronos, aki vossza tudja adni) arc, aki keményet üt, és mindig jókor. Ő tárgyal a vidéki tájban merengő zugkocsmák vezetőivel az isteni nektár szállításáról. Segítségként ott van neki alkoholista, vidéki Hulk bátyja, Howard (Jason Clarke), aki három wiskey után leteríthetetlen, és ritkán járkál szesz nélkül a vérében, ugyanis a nagy háború sebhelyei nem igazán gyógyultak be rajta. Család legkisebb tagja, Jack (Shai LaBeouf) viszont a fekete bárány a családban. Ő nem olyan tökös, és nem olyan kemény, mint testvérei és mindig testvérei vállai mögé bújt el ha baj volt. A család dolga jól megy, lazán megy az üzlet, a rendőrökkel jó barátságba vannak, semmi nem áll a piával telepakolt kocsijuk útjába, sőt a kis poros családi kocsmájukba jelentkezik egy szép városi nő a megüresedett kocsmáros/felszolgáló állásra, amit hirdettek. A városi nő. Világít a vásznon Jessica Chastain által eljátszott Maggie, nagyon finoman eltalált kontraszt a poros, kalapos keményfiúk között egy kifinomult városi nő. Ha a film ennyiből állna, egész unalmas lenne, de ekkor betoppan egy zselézett hajú, városi bájgúnár, aki rendet jött tenni a vidékre. És hát nem szarakszik. Külön kis céljának tartja, hogy Bonduranték hírnevét és halhatatlan legendáját lerombolja, sörétekkel teli keresztes járatot indítva ezzel a szeszfőzdékkel teli Virginia földjén. És az még a filmek a fele se, de a többit nem lövöm le, lesznek itt még durva dolgok bőven.

"Have you met my brother?"

 

Én esküszöm nem hittem volna, hogy valaha látni fogok egy olyan filmet, amiben Shai főszerepet játszik, és nem akarom minden egyes képernyőn töltött pillanatát megtorolni. Ez az ember jól játszotta, amit kellet neki, ezt is megéltem. Erős kis rasszizmus épült fel bennem vele szembe a transformers filmek óta (ezért is örültem egy picit, mikor kapott egy bazinagyot a puska végével). Tom Hardy megint nagyot alakot, a világ legmenőbb redneckjét alakítja, nem lehet erre az arcra ráunni. A főgonosznak Guy Pearce-t tenni pedig mindig jó döntés. Borzasztóan örültem, mikor megláttam gépem képernyőjén a szénné zselézett búráját, szintén nagy kedvenc nálam, és gonoszt mindig jól hozza. Ja és Gary Oldman a legmenőbb bűnöző. Ez a film castingból ötös. És a lezárása, váó nos ilyen jó lezárásra rég emlékszem, amikor a film utolsó mondata még dob egy nagyot a filmen. (khm amerikai szépség khm).

Ez az arc összefoglalja a véleményemet a tömegközlekedésről

 

Viszont a film az előzők alapján nem számítana még annyira kiugróan jó filmnek, ami igazán azzá teszi, az a kis egyediség, ami benne van. Nagyszerű kamera munka, egy az emberek nagy részének ismeretlen tájt mutat be, és ha nem elég mer vért ontani a film. Van ebben minden, hősök megzuhannak és felemelkednek, bosszú, szerelmi szál, bátor döntések, és egy epic showdown a film végén. És ami érdekes, hogy ez az egész egy western köntösben van. Nem a nagyvárosi szépen öltözött gengszterek oldaláról ismerjük meg USA egyik sötét korszakát, hanem egy izoláltabb környezet keretében.

 

Aki látni akar egy jó filmet, nézze meg, ritka jó mű, bár talán egy két beszélgetésnél egy pillanatra kizökkentem, mintha az első bár beszélgetést görcsösen írták volna, meg volt benne egy jelenet ami kifejezetten fura volt (templom?lábmosás?pánik?) de ezeken könnyen át lehet siklani. Teljes szívemből tudom bárkinek ajánlani.

 

trailer:

Címkék: kritika film fékezhetetlen lawless

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr246046693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása